Hantera intryck

Många med NPF är känsliga för intryck. Det kan innebära att du blir överväldigad av ljud, ljus och lukter när du går in i en affär eller att du är extra känslig för att kläder känns obekväma. För en del så kan det kännas som att man är allergisk mot intryck, att man nästan inte står ut.  

Se TikTok med Amalia >

@attentionung

Tips för att hantera intrycksallergi 💡🎧 @amalialundells delar med sig om sina bästa strategier om man är känslig för intryck och har NPF, såsom adhd och autism ❤️ #intryckskänslighet #ljudkänslig #hjälpmedel #adhd #adhdsverige #adhdtjej #adhdinwomen #adhdtiktok #adhdtips #adhdhacks #psykologi #psykiskohälsa #diagnos #autism #NPF

♬ originalljud – Attention Ung

Känn igen dina triggers – Först, försök att lista ut vilka intryck som är svårast för dig att hantera. Det kan vara höga ljud, starka dofter, eller intensiva ljus. När du vet vad som påverkar dig mest, blir det lättare att undvika eller hantera dessa situationer.

Skärma av intryck – Om du har svårt för ljus så kan du använda dig av keps eller solglasögon. Har du svårt med ljud kan du använda dig av hörlurar som är brusreducerande eller lyssna på musik i vanliga hörlurar.

Skapa en lugn zon – Försök att skapa en plats hemma eller i skolan/arbetet där du kan vara ifred och känna dig lugn. Hitta vad som är lugnande för dig, det kan till exempel mjuka kuddar, dämpad belysning och lugnande färger för att göra din lugna zon så avslappnande som möjligt.

Ta regelbundna pauser – Om du känner dig överväldigad av intryck, ta korta pauser för att återhämta dig. Gå undan till en lugn plats, drick en kopp te eller bara andas.

Berätta för andra – Dela dina känslor och erfarenheter med familj, vänner, lärare, chefer eller vård- och myndighetskontakter. De kan hjälpa till med att anpassa omgivningen.

Tips på hur du kan intryckssanera!

  • Solglasögon
  • Keps eller luva
  • Inred med lampor som har varmt och mjukt ljus
  • Brusreducerande hörlurar (med noise canceling) eller öronproppar
  • Be omgivningen att inte ha starka dofter

Undvik de platser (som du kan) där du exponeras för mycket.

Back to top