Minne och organisation
Att glömma bort och tappa bort grejer och dessutom ha svårigheter att komma ihåg vad som har sagts eller organisera sin tillvaro kan vara utmanande för alla, men för unga med NPF kan dessa problem vara extra jobbiga och ta massor av kraft. Det kan påverka vardagen på många sätt, från att missa viktiga händelser till frustration över förlorade föremål eller att personer i ens omgivning blir förbannade. Här kommer lite tips och råd på hur saker du kan göra för att få lite mer ordning och minska stressen som dessa problem kan ge.
Få bättre koll på sina saker
Det är vanligt att man tappar bort och glömmer grejer när man har NPF, det gör att vardagen lätt kan fyllas med frustration och stress i en redan krävande tillvaro.
Se TikTok om hur du får bättre koll på sakerna >
Ordning och rutin
Fast plats – Bestäm fasta platser för dina saker. Till exempel, nycklar hänger alltid på samma krok, mobilen ligger alltid på samma bord.
En väska – Ha en snygg handväska eller väska med alla dina viktiga saker samlade som du använder varje dag.
Packa din väska kvällen innan – Se till att du har allt du behöver för nästa dag i din väska innan du går och lägger dig. Det kan göra det lättare att komma ihåg att ta med dig allt du behöver nästa dag.
Undvik kaos – Genom att plocka undan efterhand och inte låta det blir för stökigt omkring dig, minskar du risken för att tappa bort saker eller det blir i alla fall enklare att hitta.
Dubbelkolla – Skapa en vana att dubbelkolla att du har allt innan du lämnar ett ställe
Påminnelse och hjälpmedel
Skriv en checklista – Gör en lista över de saker du behöver ha med dig varje dag, som nycklar, plånbok, telefon och skolmaterial. Sätt listan på ytterdörren och kolla listan innan du går hemifrån för att se till att du har med dig allt.
Använd påminnelser – Sätt upp påminnelser på din telefon eller skriv lappar som du kan sätta upp på dörren eller kylskåpet. Dessa påminnelser kan hjälpa dig att komma ihåg vad du behöver ta med dig.
Hjälpmedel – Använd teknik som ”hitta min telefon” funktioner eller ljud eller GPS-spårare för mer dyrbara ägodelar som du ofta tappar bort.
Be om hjälp
Be om påminnelser – Någon i din närhet kan hjälpa dig att påminna om viktiga saker, till exempel när du går hemifrån.
Be om hjälp – Om du har svårt att hålla reda på dina saker, prata med någon i sin omgivning eller din lärare eller chef. De kan hjälpa dig med att påminna och organisera.
Försäkring – Se till att ha en bra hemförsäkring med drulletillägg. Om du har dyrare saker som du är rädd för att förlora kan det vara värt att lägga till extraförsäkring för dom, till exempel om du har en dyr telefon.
Kom ihåg, du är inte ensam om att glömma och tappa bort saker ibland!
Komma ihåg
Det är vanligt att du har ett nedsatt arbetsminne med NPF vilket kan innebära att du inte kommer ihåg vad du precis har läst eller vad du nyss bestämde med en kompis.
< Se TikTok om att komma ihåg
Här är några strategier och tips för att hjälpa dig i din vardag:
Planera och organisera
Skriv ner och planera – Om du planerar och skriver ner aktiviteter, måltider, uppgifter och andra saker du ska göra under en dag, vecka eller månad i en fysisk eller digital kalender så blir det lättare att komma ihåg.
Organisera – Håll ditt utrymme organiserat, till exempel ha alla viktiga papper samlade på en plats. När allt har en specifik plats blir det lättare att komma ihåg var du hittar dina saker. Detta gäller också till exempel din dator, om du har foldrar så kommer du lättare hitta det du behöver.
Sova och vila – Att vara utvilad och ge dig själv pauser när du lär dig något nytt kan hjälpa ditt minne att fungera bättre
Träna regelbundet – Att röra på sig är bra för hjärnan och kan hjälpa dig att förbättra ditt minne. När du rör på dig så att du blir svettig får du ett dopaminpåslag som ökar din koncentrationsförmåga. Hitta något som du tycker är roligt att göra!
Planera in pauser – När man gör saker som man tycker är roligt och viktigt kan det vara svårt att komma ihåg att ta pauser. Men pauser är viktigt för att orka hålla koncentrationen uppe och inte bli helt slut. Planera därför in pauser och var noga med att faktiskt ta dom när det är dags.
Tekniska hjälpmedel
Telefon och appar – Använd telefonens kalender och påminnelser som kan hjälpa dig att hålla reda på viktiga datum, uppgifter och information. Det finns också särskilda appar för detta.
Ljudinspelningar – Om du har svårt att komma ihåg information som exempelvis sägs på nöten så kan du prova att spela in med mobilen och lyssna på det senare.
Foton – Ta bilder av saker du vill komma ihåg, som ett schema, ett recept eller en läxa. Du kan också ha viktiga och återkommande aktiviteter och tider som skärmbild på mobilen, exempelvis jobb- eller skolschemat.
Old school hjälpmedel
Skriv ner saker – Använd en anteckningsbok eller en kalender för att skriva ner saker du behöver komma ihåg. Det kan vara läxor, möten eller saker du behöver köpa.
Gör listor – Skapa listor över saker du behöver göra eller komma ihåg. Du kan använda papper, en whiteboard eller en app på din telefon. Kryssa av saker när du har gjort dem för att se dina framsteg.
Använd påminnelser – Ställ in påminnelser på din telefon, dator eller klocka för att hjälpa dig att komma ihåg viktiga saker. Du kan också sätta upp lappar med påminnelser på platser där du ofta tittar, som på kylskåpet eller spegeln
Träna Minnet
Övningar – Det finns många olika övningar och spel som kan hjälpa till att träna upp ditt minne. Praktisera mindfulness eller meditation. Det kan hjälpa till att förbättra koncentrationen och därmed minnet.
Repetera information – När du lär dig något nytt, upprepa det för dig själv flera gånger. Det kan hjälpa dig att ”låsa fast” informationen i ditt minne.
Skapa associationer – Försök att koppla ihop saker du behöver komma ihåg med något du redan vet eller något som är lätt att minnas. Till exempel kan du tänka på en rolig sång eller bild när du försöker komma ihåg en viktig händelse. En teknik kallas ”Örfilsprincipen” – med den lär man sig minnas genom att koppla dem till udda, ofta absurda, saker. Har du t.ex. svårt för att komma ihåg namn, kan den här metoden fungera genom att du i tankarna döper en person vars namn du har svårt för att komma ihåg för ”Räkan” (bara för att han ser ut som en räka). Då blir det också lättare att associera hans verkliga namn med att tänka på en räka – räka = Sven-Åke.
Be om hjälp
Berätta för din omgivning – Om du förklarar dina svårigheter så kan omgivningen få en förståelse och göra anpassningar. Anpassningar kan vara olika saker, som att du får hjälp med att ha alla dina skolböcker i klassrummet istället för att behöva ta med dig olika böcker till olika klassrum (stor risk att man glömmer nåt viktigt!) eller att du får hjälp med påminnelser, så att du exempelvis inte glömmer ditt läkarbesök (sånt kan vara svårt att ha koll på!)
Uttryck dina behov – Om du vet vad som funkar för dig så är det jättebra om du uttrycker det i till exempel skolan, på jobbet eller i kontakt med vården. Till exempel att du vill ha information både i skrift och muntligt, att du vill få information sammanfattad med så få ord som möjligt, att du vill spela in möten, att du behöver hjälp med påminnelser.
Att hantera minnessvårigheter kan vara utmanande, men med rätt strategier och verktyg kan du förbättra ditt minne och göra din vardag lite enklare!