Relationer

Alla kan ha svårt med relationer, men om du har NPF så kan det ibland kännas lite extra knepigt. I det här kapitlet har vi samlat några tips till dig som vill lära dig mer om hur man kan skapa bra relationer. I den utfällbara menyn nedan hittar du strategier och tips som kan hjälpa dig att förstå andra bättre.

Att förstå andra

Om du har NPF kan du ibland har svårt att sätta dig in i hur andra tänker och känner. Men det finns strategier och tips som kan hjälpa dig att förstå andra bättre.

Se TikTok om att förstå andra >

@attentionung

Tips på hur du kan sätta dig in i någon annans perspektiv 🧐 Ta del av massa strategier för att få det att funka med NPF, såsom adhd och autism ❤️ #adhd #autism #autismusspektrumstörung #adhdsverige #autismsverige #perspektiv #autismawareness #autismtiktok #adhdtiktok #adhdtips #adhdhacks #psykologi #psykiskohälsa #diagnos #NPF

♬ Aesthetic – Tollan Kim

Här är några idéer att testa:

Ställ frågor – Om du inte förstår varför någon känner sig på ett visst sätt, fråga dem! Det är okej att be om mer information eller förklaringar, det visar att du bryr dig och vill förstå.

Tänk dig själv i deras situation – Försök att föreställa dig hur du skulle känna dig om du var i den andra personens ställe. Tänk på hur du skulle reagera och vad du skulle vilja att någon annan gjorde för att hjälpa dig.

Läs böcker och se på filmer – Genom att läsa böcker och se på filmer kan du lära dig mer om hur andra människor tänker och känner.

Öva på att känna igen dina och andras känslor -Känslor kan kännas både bra och jobbiga. Om du vill läsa om känslor som kan kännas jobbiga och få lite tips kan du till exempel gå in på Tilia.se och läsa mer: https://teamtilia.se/psykisk-ohalsa/

Lyssna noga – När någon pratar med dig, lyssna på vad de säger. Titta på deras ansiktsuttryck och kroppsspråk. Fråga om det är något som du inte uppfattar eller förstår.

Öva på att visa empati – När någon är ledsen eller upprörd, trösta dem eller erbjuda hjälp. Det kan vara något så enkelt som att säga ”jag är ledsen att du känner så” eller att ge en kram. Men gör inget som du själv tycker är obehagligt! Man kan visa empati på olika sätt. Ofta räcker det med att säga något som bekräftar den andres känslor.

Reflektera – Reflektera över vad någon annan säger eller uttrycker med ord och kroppsspråk, till exempel ”jag hör att du känner dig trött”.  Det visar att du lyssnar och försöker förstå hur de känner.

Prata om känslor med andra – Prata med vänner och familj om hur de känner sig och varför. Det kan hjälpa dig att förstå andra människors känslor och hur de hanterar olika situationer.

Delta i gruppaktiviteter – Att vara med i en klubb eller gruppaktivitet kan hjälpa dig att träna på att samarbeta och förstå andra. Det ger dig också möjlighet att träffa nya människor och lära dig mer om dom.

Be om hjälp – Prata med någon i din närhet som du litar på och tycker om. De kan ge dig värdefull feedback!

Få nya relationer

Alla kan ha svårt att nya kompisar och när man har NPF kan det ibland vara lite extra svårt. Men oroa dig inte! Det finns strategier och tips som kan hjälpa dig att få nya relationer.

Här är några idéer att testa:


Hitta gemensamma intressen –Att prata om saker du gillar kan hjälpa dig att komma närmare andra. Fråga andra om deras intressen och dela med dig av dina egna.

Gå med i föreningar eller grupper – Att delta i aktiviteter som du tycker om, som sport, konst eller musik, kan hjälpa dig att träffa nya människor som delar dina intressen.

Öva på att prata med andra – Ju mer du pratar med andra, desto bättre blir du på att kommunicera. Försök att börja samtal med nya människor och ställ frågor för att lära dig mer om dem.

Lyssna aktivt – När någon pratar med dig, försök att verkligen lyssna och visa att du bryr dig om vad de säger. Ställ många frågor och visa intresse av vad den säger.

Öva på att förstå ”sociala regler” – Det kan vara knepigt med osynliga sociala regler som hur länge man kan prata om något man gillar väldigt mycket eller vad man kan fråga andra om, men det är något som går att öva på. Ta hjälp av personer i din närhet och fråga om det är något du är osäker på.  

Var snäll och hjälpsam – Genom att vara snäll mot andra och erbjuda din hjälp när någon behöver det kan du visa att du är en bra vän och öka chansen att andra vill bli vän med dig.

Ha tålamod – Att skapa nya vänskap kan ta tid, så ha tålamod och ge inte upp. Fortsätt att försöka och var öppen för att lära dig nya saker.

Be om hjälp – Om du har svårt att få kompisar, prata med någon i din närhet eller i din familj. Du kan också prata med till exempel en kurator, chef eller en lärare om dina bekymmer. De kan ge dig råd och stöd för att hjälpa dig att skapa vänskap.

Kontaktperson – Om du känner dig ensam så kan du ansöka om en kontaktperson via kommunen där du bor. Det utförs ofta via en matchningsprocess så att du får en person matchar dina intressen. Det kan även en vara en bra person att ha som bollplank i jakt på nya relationer.

Kom ihåg, du är verkligen inte ensam om att ha svårt med att skaffa nya relationer, ha tålamod så kommer det ge med sig.

Behålla relationer

Om du tycker att det är lite svårt att veta hur du ska göra för att behålla relationer som är viktiga för dig så kommer här några idéer att testa:

Se TikTok om hur du behåller dina vänner >

Var en bra lyssnare – När dina kompisar pratar med dig, visa att du lyssnar och bryr dig om vad de säger. Det är viktigt att visa att du är intresserad av deras tankar och känslor.

Ge och ta – Vänskap handlar om att ge och ta. Försök att hjälpa och stödja dina kompisar när de behöver det och var inte rädd för att be hjälp när du behöver det.

Var ärlig, men snäll – Ärlighet är viktigt i vänskap, men det är också viktigt att vara snäll när du säger saker. Försök att uttrycka dig på ett sätt som visar att du bryr dig om den andra personens känslor.

Respektera andras känslor – Alla har olika känslor och det är viktigt att respektera dem. Om en kompis är ledsen eller arg, försök att förstå varför och visa att du bryr dig.

Kompromissa – Ibland måste vi kompromissa för att få saker att fungera i en vänskap. Om du och en kompis inte håller med varandra om något, försök att hitta en lösning som fungerar för er båda.

Lär känna varandras energinivåer – Alla är olika och behöver olika mycket återhämtning. Vissa vill umgås hela tidenoch andra behöver mycket egen tid. Olika aktiviteter tar även olika energi för olika personer. Fråga dina kompisar om hur de funkar!

Be om ursäkt – Om din kompis eller familjemedlem blir ledsen för något du har gjort, så kan du be om ursäkt och visa att du förstår vad du gjorde fel. Självklart ska andra be dig om ursäkt om de också har gjort fel.
Lär dig av dina misstag-
Om något inte går bra i en relation, lär dig av det och gör annorlunda nästa gång. Det är viktigt för att växa och utvecklas som person.

Prata med dina nära – Prata om vad du tycker är svårt och hur ni gemensamt kan jobba på just er relation.

Bollplank – Om det uppstår en situation där du är nära på att förlora en relation, prata med  någon utomstående om vad som hänt och vad du kan göra för att rädda relationen (om du vill det).  

Back to top