Sömn
Att inte kunna somna, vakna på natten eller vara trött på dagen är inte ovanligt om du har NPF. Dessa sömnproblem kan påverka hur du mår och hur du fungerar i vardagen. Här är några tips på hur man kan få en bättre sömn:
Här är några tips på hur man kan få en bättre sömn:
Se TikTok om sömn >
Regelbunden sömnrutin
Samma tider – Försök att gå och lägga dig och vakna vid samma tid varje dag, även på helger, för att hjälpa kroppen att vänja sig vid en regelbunden sömncykel. Försök att hålla samma rutin även på helger.
Använd alarm – Alarm och påminnelser kan hjälpa dig att följa rutinen. Om du har en timer och nattskärm så kan det hjälpa och påminna dig om att det är dags att varva ner.
Begränsa tupplurar – Försök att undvika att ta tupplurar under dagen, särskilt på eftermiddagen, för att inte störa din nattsömn. Om du måste ta tupplurar, använd dig av alarm så att du inte sover för länge.
Varva ner och avslappningsmetoder
Undvik skärmar – Minst en timme före sänggåendet. Testa att använda ett blåljusfilter på skärmar på kvällen. Stäng av notiser på mobilen.
Gör lugna aktiviteter – Innan du lägger dig, chilla, ta ett varmt bad, lyssna på lugn musik, läs en bok och hitta något som får dig att slappna av.
Prova avslappningsövningar – Testa olika övningar som djupandning, progressiv muskelavslappning eller mindfulness för att varva ner och förbereda kroppen för sömn.
Sovrumsmiljö – Håll det mörkt i rummetmed mörkläggningsgardiner. Sätt på något ljud som gör det tystare, till exempel en fläkt eller vitt brus. Se till att rummet är svalt och bekvämt.
Tyngdtäcke – Många med NPF tycker att det är skönt med tyngdtäcke och att man sover bättre. Kan vara värt att testa!
Dagsrutin
Gå ut i ljuset – En tydlig dagsrutin med aktiviteter och där du alltid kommer ut och ser ljuset hjälper din sömn.
Rör på dig – Motionera regelbundet under dagen, det kan räcka med promenader om du inte gillar träning. Undvik att träna precis innan läggdags, eftersom det kan göra det svårare att somna.
Undvik koffein och socker – Eftersom de kan göra det svårare att somna och påverka sömnkvaliteten. Byt ut söta drycker mot vatten eller örtte. Ät en lättare och hälsosammare kvällsmat.
Be om hjälp
Prata med familj och vänner – Så att de får förståelse och kan hjälpa till att stötta dig, de kanske till och med har råd och tips.
Informera lärare, arbetsgivare och myndighetspersoner – Om dina svårigheter så de kan få förståelse och anpassa efter dina sömnproblem. Till exempel inte ge en morgontid.
Prata med en läkare – Eller terapeut och be om vägledning och stöd för att förbättra din sömn.
Medicinering – Ibland hjälper det med medicin. Många med adhd och autism får melatonin, som är kroppens naturliga hormon som reglerar sömn och vakenhet.
Kom ihåg, om man har NPF så har man ofta särskilda utmaningar med sömnen samtidigt som den är särskild viktig!