När sinnesintryck är svårt
Det är mycket vanligt att du som har autism är känslig för sinnesintryck, bland kallas detta för intrycksallergi. Det kan handla om ett eller flera sinnen. Du kan också ha svårt att hantera flera olika intryck samtidigt. Den här känsligheten kan orsaka mycket stress för dig i vardagen.
En del personer med autism är underkänsliga mot vissa sinnesintryck. Det betyder att det är svårt för dem att känna och registrera vissa sinnesintryck.
Några med autism utvecklar också särskilda intressen för vissa sinnesintryck.
Här är några exempel på sinnesintryck som du kan vara känslig mot:
Syn: Du upplever att ljuset från vissa lampor och lysrör gör ont eller stressar dig. Du kan behöva använda solglasögon eller keps även inomhus för att skärma av ljus.
Hörsel: Du upplever att till exempel barnskrik, hundskall, telefonsignaler eller andra ljud gör fysiskt ont i öronen. Om du hör ljud från en väggklocka eller en fläkt kan det vara svårt för dig att fokusera på ett samtal i rummet.
Smak: En del personer med autism har svårt för kryddad mat medan andra tvärtom uppskattar sådant som har mycket stark smak. Några har svårt att äta blandad mat eller mat med någon specifik konsistens.
Lukt: Du kan ha svårt att stå ut med dofter från parfymer, snus, rengöringsmedel eller annat. En del personer med autism undviker miljöer eller personer med en doft som de tycker är obehagliga, medan andra söker upp starka dofter.
Känsel: Du kan uppleva att lätt beröring på huden gör ont. Det kan vara väldigt obehagligt för dig med sömmar och tvättrådslappar på insidan av kläder.
Om du är underkänslig och inte känner smärta finns det risk att du skadar dig. Det kan också bli problem om du har svårt att känna värme och kyla.
Kroppssinne med rörelse och balans: Du kan också ha svårt med balansen, motoriken och kroppsuppfattningen om du är känslig för sinnesintryck. En del personer med autism rör sig klumpigt, medan andra har mycket god balans och motorik.
Att vara känslig mot sinnesintryck är en sten som du kan behöva bära i din ryggsäck genom livet.
Men det finns hjälp, stöd och strategier som du kan få för att ryggsäcken ska bli lättare. Kika in på följande sidor på ung-webben: