Om du mår dåligt
Det är helt normalt att må dåligt ibland. Det gör alla. Det finns mycket som du kan göra själv, men vissa behöver hjälp utifrån för att må bättre. Det är viktigt att vi vågar prata om hur vi mår och vissa kan behöva träffa en kurator, läkare eller psykolog för att må bättre.
Om du pratar med en professionell kan du få hjälp genom till exempelvis samtal eller medicin. Att du dessutom kan få lära dig mer om hur kroppen funkar och reagerar när vi mår dåligt kan göra att det känns mindre obehagligt. Om du mår dåligt, skadar dig själv eller har självmordstankar är det viktigt att du söker hjälp omgående.
Vid akut självmordsrisk, ring närmaste psykmottagning, akutmottagning eller polisen, 112.
Akuta psykiska problem
Har du akuta psykiska problem kan du få hjälp av den lokala vuxenpsykiatrins jourverksamheter som har en mottagning i varje kommun eller stadsdel. Dessa lokala jourverksamheter har ofta öppet till klockan 22.
Om du är under 18 år kan du under dagtid vända dig till någon av BUP:s öppenvårdsmottagningar.
På en del håll finns även mottagningar för unga, som vänder sig till personer från 18–24 år.
Du hittar närmaste mottagning för olika åldrar på Vårdguidens hemsida 1177.se eller via telefonnummer 1177.
Har du sedan tidigare kontakt med psykiatrin kan du förstås vända dig till din mottagning direkt, på de öppettider de har.
Allvarliga psykiska problem
• Är du under 18 år vänder du dig till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).
• Är du 18 år eller äldre vänder du dig till vuxenpsykiatrin. Det finns en mottagning i varje kommun och stadsdel. Du kan själv beställa tid på mottagningen eller komma dit med hjälp av remiss.
På några ställen i länet och i landet finns även mottagningar för unga, som vänder sig till personer från 16 år och uppåt. Dessa mottagningar drivs gemensamt av barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin.
Lättare psykiska problem
Vid lättare psykiska problem, som sömnsvårigheter, ångest, lättare depressioner eller sorgereaktioner ska du i första hand vända dig till sin vårdcentral för att få hjälp. Husläkare kan, om det behövs, remittera vidare till psykolog, psykosocialt team på vårdcentralen eller till öppenvården inom psykiatrin.
Här finns en lista på stödlinjer och jourer om du behöver prata med någon:
www.umo.se/att-ma-daligt/om-du-mar-daligt/
www.mind.se/hitta-ratt-kontakt/jourer-och-linjer-om-du-behover-prata/
Tips för att må bra!
Länkar med tips på vad man själv kan göra för att må bättre:
www.1177.se/Stockholm/liv–halsa/psykisk-halsa/att-ma-daligt/
www.dinpsykiskahalsa.se/amneskategorier/tips-for-att-ma-battre/