Om adhd

Du som har adhd har en hjärna som fungerar annorlunda än hos personer som inte har adhd. Det är främst den delen av hjärnan som styr uppmärksamhet, impulser och reaktioner som fungerar annorlunda. Adhd är olika för alla och det varierar hur stora problem olika personer med adhd har i vardagen.

Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det är inte en sjukdom och har ingenting med intelligens att göra. Det är ett sätt att vara – en del av din personlighet.

Vad är adhd?

Du som har adhd kan ha ett eller flera av dessa symtom:

  • Koncentrationssvårigheter – du har svårt för att hålla fokus länge och styra din uppmärksamhet
  • Överaktiv – till exempel att du känner dig rastlös och har svårt att sitta stilla
  • Impulsiv – du gör eller säger saker utan att tänka efter
  • Ha en energi som pendlar mellan att vara hög eller låg – du kan till exempel ibland känna dig ”hyperaktiv” och ha svårt att varva ner, och ibland känna dig seg eller utmattad och ha svårt att komma i gång med saker.

Vem kan få en adhd-diagnos?

För att få diagnosen adhd ska du ha haft problem med koncentration, överaktivitet, impulser eller pendlande energi på följande sätt:

  • Dina problem började innan du fyllde 12 år.
  • Du har haft dina problem under en längre tid, minst sex månader.
  • Du har problem i vardagen och i flera olika miljöer, till exempel hemma, i skolan och på fritiden.
  • Problemen beror inte på andra orsaker som till exempel stress, oro eller depression.

Vad är add?

Add är en form av adhd där överaktivitet och impulsivitet saknas eller inte märks lika mycket. Du som har add har främst problem med koncentration och uppmärksamhet, och det kan vara särskilt svårt för dig att hålla fokus och komma i gång med uppgifter.

Add är inte längre en egen diagnos, utan benämns idag som adhd utan överaktivitet och impulsivitet.

Vad beror adhd på?

Adhd är något som du har redan när du föds. Det är ärftligt och därför vanligt att flera i en familj och släkt har adhd.

Din adhd utvecklas och påverkas mycket av din livssituation och omgivning. De adhd-symtom du som du har hänger därför ofta ihop med vad du går igenom i livet och hur du har det i vardagen.

Myter om adhd

Det finns många myter och fördomar om adhd. Det är olika att ha adhd för alla som har diagnosen, och adhd behöver inte bara vara dåligt. Med rätt hjälp och stöd går det att må bra, fungera i vardagen och göra sånt som du vill och drömmer om.

Du som har adhd är ofta duktig på mycket, speciellt sånt som du tycker är kul och intressant. Många människor med adhd är också modiga, framåt och sociala.

Adhd-ryggsäck

Tänk dig att alla människor bär varsin ryggsäck genom livet. Där samlar vi kunskaper och erfarenheter, svårigheter och strategier för att hantera dessa.

Tänk dig att dina svårigheter med adhd är som stenar som du bär i din ryggsäck och att de varierar i storlek och antal genom livet. Ibland är de många och tunga, ibland väger de ganska lite.

När de är tunga kan det bli svårt för dig att ta dig förbi hinder som du möter på livets väg – då kan du behöva fylla ryggsäcken med stöd, hjälp och strategier för att det ska bli lättare.

Vill du veta mer om olika svårigheter som adhd kan ge? Klicka på stenarna i ryggsäcken. Där finns också länkar till strategier som kan göra stenarna lättare att bära.

Back to top